top of page
Caută

De ce nu prea discuta mai nimeni in social media despre obiectivul asta?


Povestea spune că pentru prima dată, am reușit să plec într-un concediu de o lună de zile. Concedii am tot avut, dar mă mânjeam cu maxim două săptămâni libere. Așadar am stabilit cu o mână de prieteni să mergem în America Centrală, Costa Rica mai exact.

O dată acestea fiind stabilite am intrat în fibrilații că nu aveam nici un obiectiv cu focală mai lungă de 200mm. Unii prieteni chiar m-au încurajat, citez din memorie: "dacă mergi acolo fără tele (unde-s peste 800 de specii de păsări) te omor cu mâna mea!", ăsta fiind Doru Panaitescu. Și deci cum spuneam am început căutările.

Toată lumea (reviewer-i si influencer-i) e pregătită să-ți prezinte ori cele mai ieftine produse ori să le promoveze pe cele mai scumpe, însă despre produsele din gama de mijloc nu se prea vorbește cât ar trebui, iar motivul cred ca e simplu, un produs bun se vinde singur!

Este și cazul obiectivului din imaginea de mai sus... care nu este neapărat ieftin, dar nici obscen de scump nu e. Are optică superioară "S", dar nu are inel auriu/galben și nici strat special ARNEO care se cunoaște mai degrabă în hârtiile cu specificații tehnice.

Mă tenta noul Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR pentru preț și focala de 600mm, mai ales pentru că am avut experiențe plăcute în trecut pe montura F cu vechiul 200-500mm, doar că era nou lansat pe piață și în UK (unde locuiesc de la pandemie încoace) nu era încă în stock. Z 400mm f/2.8 sau 600mm f/2.8 sunt doar niște visuri frumoase dar inimaginabil de scumpe. Deci realistic m-am tot uitat la Z 100-400mm f/4.5-5.6, acest Z 400mm f/4.5 și la mai vechiul 500mm f/5.6PF, pentru apertură - preț - mărime/greutate - utilitate.

Prețurile pentru cele trei obiective menționate sunt apropiate așa că am exclus asta din comparații. Pentru wildlife prefer focala fixă, deci am mai gândit că acest 400mm e mai nou, un pic mai luminos decât 500mm PF, comparabil la dimensiuni cu Z 70-200mm f/2.8 dar mai ușor cu vreo 200g, deci l-am cumpărat și bine am făcut!!

Nu o să intru în detalii tehnice pentru că astea le găsiți pe site-ul oricărui magazin foto-video, o să spun însă doar ceea ce a făcut diferența pentru mine.

  1. Are apertura maximă de 4.5 ceea ce e foarte bine că se descurca în lumină slabă

  2. Cântărește 1.16Kg (fără piciorul pentru trepied) ceea ce-l face ușor de manevrat și de cărat toata ziua

  3. E rapid, silențios iar calitatea imaginii e superbă

  4. Are stabilizare (mă ajută mult când filmez în lumină scăzută)

  5. Costă sub 3000 £/€/$ (la momentul August 2023)

Eu folosesc Nikon Z6II dar am convingerea că pe Z8 sau Z9 obiectivul strălucește și mai tare în performanțe! (deși nu am avut încă ocazia să testez). Dar cea mai bună explicație stă în dovezi fizice, deci convinge-te cu ochii tăi în galeria foto!
20 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page